luni, 4 august 2008

E bine de stiut...

Cum infiintez o firma?

Pentru ca procedurile desfasurate la Registrul Comertului cunosc un parcurs destul de sinuos, ne-am gandit sa va dam o mana de ajutor si sa va prezentam in cele ce urmeaza care sunt pasii care trebuie parcursi in situatia in care doriti sa infiintati o societate comerciala.
Asadar, daca doriti sa infiintati un S.R.L. (societate cu raspundere limitata), primul lucru de care trebuie sa va ocupati, este numele pe care il va purta firma dumneavoastra. Acest demers presupune un drum pana la Oficiul Registrului Comertului din localitatea dumneavoastra, pentru a face "rezervarea de nume".
Sfat: este bine sa fiti pregatit cu mai multe variante de nume, pe care le veti enumera pe formularul de completat, in ordinea preferintei.
Pret: in jur de 50 RON.

Dupa ce ati facut rezervarea de nume, trebuie sa va asigurati ca viitoarea societate detine in mod legal si un sediu. "Dovada de spatiu" va fi solicitata de catre Oficiul Registrului Comertului in momentul in care dumneavoastra veti depune actele pentru inmatriculare. Aceasta dovada de spatiu poate fi un contract de comodat sau de inchiriere asupra unui bun imobil, un contract de vanzare-cumparare, act de donatie, etc., practic orice fel de act prin care vi se transmite folosinta sau intreaga proprietate asupra imobilului unde societatea va avea sediul.

Nu trebuie sa uitati nici de deschiderea unui depozit bancar cu capitalul social al viitoarei societati. Pentru S.R.L.-uri capitalul social minim este de 200 RON.

Cazierul judiciar pentru toate persoanele care vor deveni asociati in firma este si el solicitat de catre Oficiul Registrului Comertului.
Atentie insa: cazierul judiciar poate fi inlocuit si de o simpla declaratie pe proprie raspundere certificata de un notar sau de un avocat.
Nota: cazierul fiscal se obtine mai nou chiar de catre Oficiul Registrului Comertului in sistem on line.

Nu trebuie sa uitati nici de copiile de pe buletinele tuturor asociatilor si de specimenele de semnatura. Acestea din urma vor fi intocmite sau de catre Oficiul Registrului Comertului sau de catre un avocat sau notar.

Odata ce detineti toate aceste acte, aveti mai multe optiuni, in functie de timpul de care dispuneti:
Va puteti deplasa chiar dumneavoastra impreuna cu ceilalti asociati la Oficiul Registrului Comertului pentru a vi se redacta actul constitutiv al societatii, pe baza tuturor actelor enumerate mai sus si pentru a inmatricula societatea.
Pretul taxelor difera in functie de cat de intins este obiectul de activitate al societatii.
De asemenea, pentru intocmirea specimenelor de semnatura, a declaratiilor pe proprie raspundere si a actului constitutiv al societatii, puteti solicita si serviciile unui notar sau ale unui avocat.
In situatia in care sunteti o persoana ocupata si nu aveti timp sa va deplasati la Oficiul Registrului Comertului, avocatul, pe baza "imputernicirii avocatiale", va poate reprezenta in fata acestei institutii, pe tot parcursul desfasurarii procedurii de mai sus, incepand cu formularea cererii de rezervare a denumirii societatii si terminand cu ridicarea certificatului de inmatriculare.

Mult succes!

Niciun comentariu: