luni, 22 mai 2023

Ponderea crescută a dobânzii contractuale în rata lunară a creditului - caz de impreviziune contractuală sau clauză abuzivă?


Urmare a unei serii de verificări efectuate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor la unele instituții bancare, s-a constatat că acestea au perceput de la consumatori, timp de ani de zile, o rată contractuală lunară compusă din 75% dobândă contractuală și 25% principal.
Structurarea ratei contractuale în modalitatea de mai sus a obligat practic persoanele împrumutate să plătească timp de ani de zile doar dobânzile contractuale, fără ca valoarea principalului să scadă. 
S-a apreciat că situația identificată creează un dezechilibru contractual serios între poziția profesionistului și a consumatorilor în detrimentul acestora din urmă, impunându-se intervenția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în scopul înlăturării acestuia și refacerii echității contractuale.
Totodată, o astfel de practică a fost considerată de către instituția menționată ca înșelătoare, ceea ce a condus la sancționarea băncilor verificate și la emiterea unor ordine prin care acestea să fie obligate la înlăturarea practicii respective și la refacerea graficelor de rambursare.
Mai multe detalii găsiți pe  


Niciun comentariu: